Scandal la CNA după propunerea de eliminare a taxei TV

Scandal la CNA după propunerea de eliminare a taxei TV
Publicat: 28/12/2015, 16:57

Un grup de 14 deputați și senatori PSD a depus o propunere legislativă de modificare a Legii 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune prin care se elimină obligativitatea achitării taxei radio-TV.

Inițiatorii propun abrogarea textelor din lege care prevăd obligativitatea achitării acestui tip de taxe, „măsură așteptată cu interes nu doar de cei cu venituri scăzute, dar, în special de cei care văd în taxa radio-TV o măsură inechitabilă fiind obligați să achite un serviciu care nu le satisface exigențele și care, conform Constituției, reprezintă un drept ce nu poate fi transformat într-o obligație”.

Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), spune, într-un comunicat remis MEDIAFAX: „Semnatarii inițiativei de modificare a Legii 41/1994, Legea de organizare și
funcționare a TVR, nu înțeleg nici acum faptul că TVR este un serviciu public, în interesul cetățenilor, care funcționează după un sistem asemănător cu cel din celelalte țări ale Uniunii Europene. Într-adevăr, putem discuta despre calitatea acestui serviciu public, dar este exclusă soluția propusă de parlamentari”.

„În expunerea de motive, inițiatorii, aflați într-un moment de înaltă gândire, afirmă că «măsura este așteptată (…) în special de cei care văd în taxa radio-TV o măsură inechitabilă, fiind obligați să plătească un serviciu care nu le satisface exigențele». Acceptarea acestui raționament, domnilor parlamentari, ar însemna ca măsuri similare să fie adoptate și cu privire la taxa de drum – fiindcă drumurile nu sunt la exigențele de calitate dorite, cu privire la contribuția la fondul asigurărilor de sănătate – fiindcă nici la acest capitol exigențele nu ne sunt îndeplinite sau cu privire la susținerea indemnizațiilor domniilor voastre – fiindcă sunteți departe de a fi responsabili în atribuțiile pe care le aveți”, mai spune Jucan.

Membrul CNA amintește că, pe 25 noiembrie, directorul general interimar al TVR, Irina Radu, declara în fața Biroului permanent al Camerei Deputaților și a membrilor Comisiilor pentru cultură faptul că taxa TV trebuie majorată, aceasta fiind singura sursă care poate asigura funcționarea TVR.

Jucan spune că susține afirmațiile Irinei Radu, dar numai în condițiile plafonării la maximum 1% a comisioanelor percepute de companiile de electricitate care asigură colectarea taxei TV. De asemenea, acesta propune, printre altele, eliminarea posibilității ca Guvernul să poată acorda fonduri suplimentare, clarificarea categoriilor de persoane scutite de la plata taxei TV, defalcarea bugetului TVR în favoarea consolidării autonomiei studiourilor teritoriale, introducerea răspunderii directe a președintelui-director general al TVR și a Consiliului de Administrație în cazurile de gestionare deficitară a bugetului televiziunii, eliminarea publicității la postul public de televiziune.

„În pragul debutului anului electoral, preocupările voastre gravitează tot în zona controlului conținutului editorial al TVR”, mai spune Jucan.

Potrivit propunerii parlamentarilor PSD, art. 40 din Legea 41/1994 se modifică, după cum urmează: „veniturile proprii ale Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune provin, după caz, din donații și sponsorizări, sume încasate din publicitate, sume încasate din realizarea obiectivului de activitate și alte venituri și încasări realizate potrivit legii”. Celelalte alineate ale articolului 40 care prevăd obligația achitării taxei de către posesorii de receptoare radio și TV sunt abrogate.

Odată cu abrogarea prevederilor invocate, propunerea include și abrogarea HG 977/203 și HG 978/2003 care se referă la colectarea taxei prin intermediul furnizorului de energie electrică, atât pentru personae fizice, cât și juridice.

Autorii inițiativei spun că, în forma actuală, legea este „neconstituțională, injustă și discriminatorie atât pentru beneficiari, cât și pentru operatorii privați, încalcă alte legi în vigoare printre care Legea 296/2004 privind Codul Consumului în care este specificat faptul că este interzisă condiționarea vânzării către consumator a unui produs de cumpărarea unei cantități impuse sau de cumpărarea unui alt produs sau serviciu”.

„Propunerea legislativă permite și dă dreptul cetățeanului să își aleagă liber sursa de informare fără a fi obligat să achite taxa chiar dacă beneficiarul nu a încheiat un contract cu un operator de cablu-TV. Utilizarea unui aparat TV cu o antenă simplă de cameră nu permite recepționarea tuturor canalelor SRTV, ci doar a posturilor TVR 1 și TVR 2. Este inechitabil ca persoana ce poate beneficia doar parțial de serviciile SRTV să achite aceeași taxă cu cei care pot beneficia de emisia tuturor canalelor. Dreptul la informare al cetățenilor nu poate fi transformat într-o obligație”, se arată în expunerea de motive.

În același timp, dispare și obligativitatea de a achita taxa atât ca persoană fizică, cât și ca persoană juridică separat, în situația în care persoana fizică este unic asociat într-o societate comercială care are sediul la aceeași adresă cu domiciliul acestuia.

Inițiativa a fost depusă la Camera Deputaților pe 21 decembrie, se află în consultare publică, iar Senatul este cameră decizională.

Propunerea vine în contextul în care conducerea interimară a TVR a transmis mai multe scrisori Parlamentului în care avertizează asupra situației de blocaj financiar a postului public de televiziune, directorul general interimar Irina Radu cerând majorarea taxei, ca parte a planului de redresare a televiziunii.

Întrebată, în întâlnirea din 25 noiembrie, cu cât ar trebui să crească taxa TV, Irina Radu a afirmat că ar exista îmbunătățiri, chiar dacă „taxa ar crește cu foarte puțin”. Directorul TVR a spus că televiziunea publică va cere creșterea taxei TV, adăugând că trebuie să se decidă dacă România are sau nu nevoie de o televiziune publică.

„Societatea Română de Televiziune se află foarte aproape de momentul imposibilității de a funcționa. Am anunțat acest lucru marți, 10 noiembrie 2015, în cadrul audierii la care am fost invitată în fața Comisiei de Cultură, Arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților. Scopul respectivei audieri nu a fost însă situația financiară a SRTv și din acest motiv nu am insistat pe acest subiect”, spunea, pe de altă parte, Irina Radu, într-o scrisoare trimisă pe 16 noiembrie, Camerei Deputaților.

Aceasta menționează că proiecția financiară până la sfârșitul anului se prezintă astfel: „30 noiembrie 2015: deficit 5.500.000 lei” și „31 decembrie 2015: deficit 19.177.000 lei”.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
Iubita lui Ciprian Marica a arătat TOT la plajă! A încins nisipul: cât de sexy...
Reacţia unui băimărean când a văzut cam cât ar trebui să cheltuiască pe zi la...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea liderilor...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Decizie pentru cei cu buletin de identitate. Statul român va afla absolut totul
Tortul perfect pe caniculă. Are fructe delicioase și se prepară repede
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Un urs sălbatic a omorât o căprioară în Parcul Zoo din Târgu Mureș
×